2G: Telekom ve Vodafone ağı kapatıyor; bu da asansörler, arabalar ve benzerleri açısından sonuçlar doğuruyor.

Tavşan_Tutkusu

New member
Telekom 2028 ortalarında 2G ağını kapatacak, Vodafone da birkaç yıl sonra onu takip edecek. Bu, akıllı telefonlar için acil durum ağına artık ihtiyaç duyulmadığı anlamına gelir. WELT, hangi cihazların sizin için işe yaramaz hale geleceğini ve sonuçlarının cep telefonlarının ötesinde ne kadar geniş kapsamlı olduğunu açıklıyor.


Deutsche Telekom, 2G mobil ağını kapatma tarihini açıklayan ilk ağ operatörü oldu. 30 Haziran 2028'den itibaren artık kullanılamayacaktır. Vodafone, şirketin sorulduğunda açıkladığı gibi iki buçuk yıl sonra sona erdi.

Telefónica 2G'nin bitişi için henüz belirli bir tarih vermedi. 2G ağı yıllardır bir tür acil durum ağı olmuştur. 4G veya 5G ile sinyal alınamıyorsa akıllı telefon kullanıcıları en azından 2G üzerinden arama yapabilir ve SMS gönderebilir.


2G ağının en büyük avantajı kullanılabilirliğidir. Almanya'da bu, alanın yüzde 99,8'ini kapsıyor, 4G ağı yalnızca yüzde 97,4'ünü, 5G ağı ise yalnızca yüzde 92,5'ini kapsıyor. Bununla birlikte, Federal Ağ Ajansı'ndan alınan bu rakamlar yalnızca en az bir ağ operatörünün kapsama alanını yansıtmaktadır.


Uygulamada çoğu cep telefonu kullanıcısı için ağlar arasındaki farkların daha da büyük olması muhtemeldir. Kırsal bölgelerde 4G veya 5G'niz yoksa veya ormanda yürürken genellikle 2G aracılığıyla arama yapabilir ve kısa mesaj gönderebilirsiniz.


Bu avantaj o kadar önemli ki, şebeke operatörleri 2021 yılında 3G şebekesi kapatıldığında 2G şebekesini kapatmama kararı aldılar.

O halde ağ neden kapalı?


Şebeke operatörleri, 2G için kullanılan 900 megahertz frekansını, oradaki performansı artırmak amacıyla diğer teknolojileri için de kullanmak istiyor. Telekom Deutschland Teknoloji Genel Müdürü Abdu Mudesir, “2G frekans spektrumunun serbest kalmasıyla ağımızı daha da geliştirebiliriz” diyor.


“Bu nedenle, özellikle kırsal alanlarda mobil sörfü daha da iyi hale getirmek için gelecekte ağımızdaki frekansları 4G ve 5G için kullanıyoruz.” Aynı zamanda, bunu kapatmak elektrikten ve eski 2G'yi koruma maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlar. ağ.


Bir sağlayıcı ne kadar az ağ teknolojisine sahip olursa, onlar için o kadar ucuz olur. 2G ağı yaşlanıyor. İlk D-Netz ile 1991 yılında Almanya'da tanıtıldı. Bu teknoloji aynı zamanda “Mobil İletişim için Küresel Sistem” anlamına gelen GSM olarak da biliniyor ve dijital mobil iletişimin doğuşuydu.

Ayrıca uç teknolojisiyle veri aktarımı da yapabiliyordu. Ancak saniyede maksimum 220 kilobit ile bu ancak çok yavaş bir şekilde mümkün olabiliyor. İlk iPhone bu teknolojiyi kullandı. Akıllı telefonlar artık 5G ağında 4.500 kattan fazla hıza ulaşabiliyor.

Yeni bir akıllı telefon satın almam gerekiyor mu?


Modern bir akıllı telefona sahip olan herkesin korkacak hiçbir şeyi yoktur. Bunları ekranın üst kenarında görünen LTE, 4G veya 5G tanımından tanıyabilirsiniz. 1991'den bu yana satılan tüm modellerde yerleşik 2G bulunsa da, son yıllardaki yeni cihazlarda 5G veya en az 4G bulunmaktadır.

Bu nedenle çalışmaya devam edecekler. Ancak bu bir garanti değildir. Eski 4G cihazları, VoLTE standardını (LTE üzerinden Ses) desteklemedikleri için telefon görüşmeleri sırasında hala 2G ağına geçiyorlar. Modern bir akıllı telefon bile bir ağ kaynağına dayanır.


Telekom, “Daha önce yalnızca 2G kapsamında olan ancak 4G kapsamına girmeyen alanlar, devam eden ağ modernizasyonunun bir parçası olarak 2G ağı kapatılmadan önce 4G veya 5G kapsamına girecek” dedi.

Ancak eski bir cep telefonunu, örneğin arabanızın çekmecesinde veya torpido gözünde acil durum cihazı olarak kullanırsanız, onu artık kullanamayacaksınız. 3G olsa bile. Çünkü bu ağ üç yıldır mevcut değil. Ancak ilgili cihazlar yine de 2G'yi kullanabilir.

Kapatılmadan yalnızca cep telefonları mı etkilenecek?


Ne yazık ki hayır. Zaten 3G kapatıldığında pek çok sürpriz yaşanmıştı. 2G'de de aynısı olmalı. Acil durum çağrısı ve telematik işlevleriyle 1996 ile 2016 yılları arasında üretilen binlerce araç da dahil olmak üzere, ağa bağlı birçok cihaz aslında 2G kullanıyor.

Ancak malları veya evcil hayvanları takip etmeye yönelik sensörler, hava durumu raporlama istasyonları, tramvay duraklarındaki ekran panoları, eski akıllı sayaçlar, satış makineleri ve gözetleme kameraları ve hatta endüstriyel makineler de 2G yoluyla daha küçük miktarlarda bilgi aktarıyor.


Ayrıca asansörlerde birçok acil çağrı sistemi GSM standardını esas almaktadır. Bu cihazların tamamı değiştirilecek ve modernize edilecek. Vodafone Teknoloji Müdürü Tanja Richter, “Cep telefonları ve Nesnelerin İnterneti için 2G'den diğer ağlara sorunsuz bir geçiş sağlayacağız” diyor.

Ancak 3G'de olduğu gibi 2G de kapatıldığında bazı uygulamaların unutulduğu sonradan anlaşılacaktır.

Thomas Heuzeroth Berlin'de işletme editörüdür. O rapor ediyor Tüketici- ve teknoloji konuları, Tüketici elektroniği Ve telekomünikasyon.