Cep telefonu ve akıllı saatle ödeme – Banka kartınızı doğru şekilde nasıl ayarlayabilirsiniz?

Tavşan_Tutkusu

New member
Cep telefonunuzu çıkarmak varken neden nakit ödeyesiniz ya da kartınızı çıkarasınız ki? Postbank tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin üçte biri artık mağazalarda ödeme yapmak için akıllı telefon veya akıllı saat kullanıyor. Ödeme kartlarını dijital olarak orada saklayan herkesin, cihazı kart terminaline tutması yeterlidir, hepsi bu.

Çoğu insan akıllı telefonunu veya akıllı saatini cüzdanından daha hızlı bir şekilde el altında tutar. Finansal kurumlar, müşterilerine bu sanal işlevi giderek daha fazla sunarak mobil ödemeleri teşvik ediyor. Bu durum bankacılık açısından caziptir. Bitkom dijital derneğinde mobil ödemeler uzmanı Sarah Palurovic, plastik kartların aksine “hizmetin daha ucuz” olduğunu söylüyor.


Peki banka ve kredi kartları akıllı telefona nasıl giriyor ve başka neler önemli? Adım adım bir kılavuz.

1. Adım: Bankanızın nelere izin verdiğini kontrol edin


Bazı bankalar mobil ödeme seçeneğini doğrudan web sitelerinde belirtir. Daha sonra tek bir tıklama sizi uygulamaya götürür.


Bilgileri hemen bulamazsanız arama fonksiyonuna mobil veya dijital ödeme terimini girin. Aradığınızı bulamıyorsanız veya finans kurumu bir çözüm sunmuyorsa müşteri danışmanınıza sormalısınız.


Bankalar, cüzdanınıza yani dijital cüzdanınıza hangi ödeme kartlarını yükleyebileceğiniz konusunda internet sitelerinde bilgi veriyor. Kuzey Ren-Vestfalya Tüketici Merkezi'nden David Riechmann, “Enstitüler bunu farklı şekilde ele alıyor” diyor. Bazıları banka kartlarına izin verirken, diğerleri kullanımlarını kredi kartlarıyla sınırladı.


Bankaların işbirliği yaptığı hizmet sağlayıcıların da rolü var. Bunlara neredeyse her zaman Android telefonlar için Google Pay veya iPhone'lar için Apple Pay denir.

Riechmann'a göre kendi ödeme uygulamalarıyla çalışan finans kurumları da var. Ancak prensip benzer: uygulamayı yükleyin, kartı seçin, onaylayın, kullanın.

2. Adım: Dijital cihazınızı kontrol edin


Uygulamaların çoğu NFC teknolojisiyle çalışır. Bu, kasa terminallerinde alışılageldiği gibi verilerin sadece birkaç santimetrelik mesafelerde temassız olarak iletildiği anlamına gelir.

Palurovic, Apple cep telefonlarının genellikle otomatik olarak NFC'ye açık olduğunu açıklıyor. Buna karşılık, Android cihaz sahiplerinin genellikle önce arayüzü etkinleştirmeleri gerekir. Bunun için gerekli düğme ayarlarda Bağlantılar anahtar sözcüğü altında bulunabilir.

3. Adım: Banka uygulamasını indirin


Bankanın web sitesindeki mobil ödeme uygulamasını açın. Orada genellikle ücretsiz olan uygulamayı indirirsiniz. Akıllı telefonun işletim sistemiyle eşleşmesi şartıyla. Genellikle kendinizi önceden çevrimiçi bankacılık verilerinizle tanımlarsınız.

Telefonunuzda görüntülenen kartlardan, bankacılık uygulamanıza veya cüzdanınıza gitmek istediğiniz kartı seçin ve ekleyin. Palurovic, “Duruma bağlı olarak sistem ya kart numarasının manuel olarak girilmesini ya da plastik kartın okunmasını gerektiriyor” diye açıklıyor. Bunun için fiziksel kart cep telefonu kamerasıyla taranır.

4. Adım: Kendinizi doğrulayın


İşlem sonunda bilgiler kontrol edilir. Riechmann, bankanın SMS yoluyla gönderdiği bir TAN veya kodu girmenizi gerektirdiğini söylüyor.

Ayrıca kullanım koşullarının onaylanması da gerekmektedir. Bazen parmak izi veya yüz tanıma yoluyla kimlik doğrulama da gerekli olabilir.

Ancak o zaman dijital cüzdan çek hesabına bağlanır. Bitkom uzmanı Paluroviç, teknik süreci anlatırken “Cüzdan platformdur ve cihaz da ürün ve hizmet sağlama aracıdır” diyor.

Adım 5: Ödemeye başlayalım


Tüm adımlar tamamlandı mı? Ardından seçilen ödeme kartı akıllı telefon cüzdanında görünecektir. Artık kasada kullanıma hazırdır. Bu arada, bu internet bağlantısı olmadan da çalışıyor.

Adım 6: Cüzdanı akıllı saate yükleyin


Akıllı saatler genellikle cep telefonunuzla senkronize edilebilir. Bu, akıllı saatte dijital cüzdan kurulumunu kolaylaştırır. Paluroviç, “Verileri ayrıca girmenize gerek yok ancak tekrar onaylamanız gerekebilir” diyor.

Bu arada: Mobil ödemeye alışmış herkesin alışveriş yaparken akıllı telefonunun veya akıllı saatinin şarj durumuna dikkat etmesi gerekiyor. Riechmann, “Pil boşsa dijital kart artık çalışmaz” diyor.

İpucu: Yalnızca mobil ödemelere güvenmeyin, ideal olarak cüzdanınızı her zaman yanınızda bulundurun.