CO2: Bu teknoloji, iklime zarar veren CO₂’yi atmosferden emer

Tavşan_Tutkusu

New member
CFlorian Hildebrand, havadan O₂ moleküllerini çıkarmayı samanlıkta iğne aramaya benzetiyor. Yüzde 0,04 oranındaki karbondioksit ortam havasının yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor.

Kurucu, “Fakat iğnenin iklim üzerinde büyük etkisi var” diyor. Bu nedenle, bunun arkasındaki “doğrudan hava yakalama” (DAC) adı verilen teknik sürecin işe yaramaz olduğuna inanmıyor. Startup’ı Greenlyte Carbon Technologies yakın zamanda Essen’de bir pilot tesis başlattı ve şimdi pazarda bir atılım gerçekleştirmek istiyor.

CO₂ elektrikli süpürgenizin kullanması gereken ilk “numara”: sera gazlarını diğer DAC sistemlerine göre 20 kat daha verimli bir şekilde filtrelemek. “Süreç o kadar hızlı ki CO’nun yaklaşık yarısı2Sistem üzerinden akanlar ayrılır. Hildebrand, “Yani samanlıkta her iki iğneden birini buluyoruz” diyor.


İklim koruma konusu hakkında daha fazla bilgi




Essen’li start-up bu amaç için özel bir sıvı geliştirdi. Bunun havayla teması halinde CO₂ molekülleri emilir ve sıvının içine emilir. CO₂ daha sonra katılaşarak yere düşen bir tuza dönüşür.

Kurucuya göre ikinci “numara” burada devreye giriyor: Parçalanan karbonun, ya kayaya bastırılabilmesi ya da endüstride malzeme olarak yeniden kullanılabilmesi için en sonunda hava filtre makinesinden çıkması gerekiyor. veya yakıt. DAC, duruma bağlı olarak negatif emisyonlar veya en azından iklim açısından nötr bir döngüsel ekonomi yaratıyor.

Teknoloji Greenlyte Carbon hidrojen açığa çıkarıyor


Greenlyte Carbon’un çözümü saf CO₂ üretmek için çok fazla elektrik gerektirmiyor.tükürmek. Ancak Hildebrand, “Bunun bir kısmı doğrudan hidrojene gidiyor” diyor. “İyi bir molekül gelir, kötü olan gider.”

Şöyle çalışır: Bir elektroliz işlemi kullanılarak katı, iletken CO₂ ara maddesi yüksek sıcaklıklarda suyla reaksiyona girerek üç madde oluşturur: karbon, hidrojen ve oksijen.

Fikir, 15 yılı aşkın süredir DAC alanını araştıran Duisburg-Essen Üniversitesi’nden bilim insanı olan kurucu ortağı Peter Behr’den geldi. Avantajı: Taze üretilen hidrojen, otomotiv endüstrisi ve çelik konstrüksiyon için ilginç olan ek bir enerji kaynağı sunar.





Kurucular Florian Hildebrand (soldan sağa), Peter Behr ve Niklas Friedrichsen, havadaki CO₂’yi önceki işlemlere göre 20 kat daha hızlı filtrelemek için “elektrikli süpürgelerini” kullanacaklarına söz veriyorlar

Kaynak: Greenlyte Karbon Teknolojileri


Artık doğrudan hava yakalama pazarında, petrol şirketlerinin yan kuruluşları da dahil olmak üzere çok sayıda sağlayıcı var. Bu endüstrinin öncelikli hedefi küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmaktır.

Bunun öncüsü, 2009 yılında ETH Zürih’in yan ürünü olarak kurulan Zürih start-up’ı Climeworks’tür. Temiz teknoloji, İzlanda’daki “Orca” ile bugüne kadar dünyanın en büyük ticari DAC sistemini kurdu ve her yıl yaklaşık 4.000 ton CO₂’yi havadan temizliyor. Şirkete göre süreç için yalnızca yenilenebilir enerji veya endüstriyel atık ısı kullanılıyor.

Karşılaştırma için: Greenlyte Carbon saatte yedi kilogram CO₂ filtrelediğini iddia ediyor. Yıllık olarak hesaplandığında bu yaklaşık 61,4 tona denk geliyor.


ayrıca oku


Reykjavik'teki Carbfix şirketi CO₂'nin nihai depolanmasına yönelik bir çözüm üzerinde çalışıyor.






Climeworks, 2022 yazında “Mamut” projesiyle karbonun ayrıştırılması ve depolanmasına yönelik daha da büyük bir tesis kuracağını duyurdu. Bunun yılda 36.000 ton CO₂ yakalaması bekleniyor.

Alman kurucular Jan Wurzbacher ve Christoph Gebald, açılışı gelecek yıl yapmayı planlıyor. Havadan karbondioksit yakalama teknolojilerine olan ilgi özellikle Körfez Ülkeleri ve ABD’de artıyor. Enflasyonu Azaltma Yasası kapsamında ABD hükümeti Teksas’ta iki DAC tesisinin inşasına milyarlarca dolar yatırım yapıyor.

Doğrudan hava yakalama çok fazla enerji tüketir


Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Temmuz 2023 itibarıyla dünya çapında 27 DAC sistemi faaliyetteydi ve 130’u daha planlanmıştı. Bununla birlikte, genel kapasiteleri, IEA’nın yol haritasında belirlediği hedeflerden hala çok uzakta: 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 90 megaton CO₂ filtrelemek.

RWTH Aachen ve ETH Zürih’teki araştırmacılar tarafından 2019’da yürütülen bir çalışmanın sonuçları da oldukça düşündürücü. Yıllık CO₂ emisyonlarının yalnızca yüzde birini atmosferden uzaklaştırmak için yılda 100.000 ton kapasiteli yaklaşık 3.700 DAC sistemine ihtiyaç duyulacağını buldular.

Ortadan kaybolan bir etki: Federal İstatistik Ofisi’ne göre küresel CO₂ emisyonları 2021’de yaklaşık 38 milyar tona ulaştı. Ayrıca enerji yoğun DAC sistemlerinin yeşil yakıtlar yerine fosil yakıtlarla çalıştırılması durumunda iklim üzerindeki olumlu etki de azalıyor. Essen’in devreye alınması durumunda, makineleri çalıştırmak için çatıdan güneş enerjisi elde ediliyor.


ayrıca oku


ABD'nin iklim özel elçisi John Kerry, 21. yüzyılı şekillendirebilecek bir girişimle Dubai'deki insanları şaşırttı.






Kurucu Hildebrand, DAC’a yönelik eleştirilerin farkında: “Zorluk çok büyük, biz bunun farkındayız. Ancak baştan söylemenin bir anlamı yok: Zaten her şey için çok geç” diyor 33 yaşındaki oyuncu.

Kurucuya göre “iklim değişikliğine karşı yarışta” elektriğin üretimi ve depolanması gibi birçok konunun aynı anda ele alınması gerekiyor. Mühendis, “Sonunda hala büyük miktarda CO₂ kalacak” diyor. “CO₂ elektrikli süpürgelerle bu durumu ortadan kaldırmalıyız.”

Havadaki bir megaton CO₂’yi bağlayın


CEO’nun start-up’ı için büyük planları var: Kendisi ve kurucu ortakları Peter Behr ve Niklas Friedrichsen, 2035 yılına kadar bir megaton CO₂ istiyoryılda oluşturun. 2050 yılında bu rakam 0,1 gigaton olacak. Hildebrand, “Mevcut rakamları görseniz herkes şöyle der: Ne saçmalık” diyor. Hala buna inanmak istediğini vurguluyor.

Greenlyte sistemiyle havadaki bir ton CO₂’yi filtrelemenin maliyeti şu anda ortalama 400 ila 500 avro arasında değişiyor. Piyasadaki sektör uzmanları genel olarak fiyatları 800 euro civarında hesaplıyor. “Diğerleriyle karşılaştırıldığında fiyatlarımız iyi. Hala 100 ila 150 avro aralığına girmemiz gerekiyor” diye açıklıyor kurucu.

Start-up, kuruluşundan bir yıl sonra şimdiye kadar üç tesisini inşa etti ve birini Kanadalı bir şirkete satma sürecinde. Diğer potansiyel müşterilerle de görüşmeler sürüyordu.

Sistemlerin maliyeti hâlâ altı haneli yüksek bir tutar. Ancak uzun vadede plan, teknolojiyi tamamen yerleşik makineler yerine lisanslı bir model olarak satmaktır. Greenlyte Carbon bu şekilde ölçeklenmek istiyor. Hildebrand bunu zaten bir kez başardı; onun için temiz teknoloji onun ilk start-up’ı değil.

Qualifyze’ın kurucusu daha önce büyük bir ilaç start-up’ı yapmıştı


2018 yılında David Scheider ile birlikte ilaç sektörüne yönelik denetimleri bir platformda derleyen ve tedarik zincirlerindeki riskleri belirleyen yazılım girişimi Qualifyze’ı kurdu. Denetimler, ilaç üreticilerinin tedarikçilerin üretimini kontrol etmek için oluşturması gereken raporlardır; kurucuların şirketlerden almak istediği karmaşık bir süreçtir.

Hildebrand’a göre bugün Qualifyze 140 kişiyi istihdam ediyor, “sekiz haneli iyi” bir ciroya sahip ve son birkaç yılda HV Capital ve Cherry Ventures dahil yatırımcılardan yaklaşık 30 milyon euro topladı.

Beş yıl sonra Hildebrand yine de ayrılmaya karar verdi. Kurucu, “2020 ve 2021’in kurak yazları geldiğinde iklim hakkında daha çok düşünmeye başladım” dedi.


ayrıca oku


İki iş adamı ofiste toplantı yapıyor





Baş Etki Sorumlusu olarak iş





Çıkışının ardından bir süre ara verdi ve start-up’lara yatırım yaptıktan sonra temiz teknoloji şirketinin kuruluşuna hazırlanmak için ilham yolculuğuna çıktı. 33 yaşındaki Almanya’daki 100 araştırmacıya mektup yazarak işbirliğini sordu. Aradığını Essen’den enerji proses mühendisi Peter Behr’de buldu.

Bilim insanı öncelikle araştırmaya, Hildebrand ise daha çok iş tarafına odaklandığından, üçüncü bir meslektaş arıyorlardı. Çelik pazar yeri Mapudo’nun kurucusu Niklas Friedrichsen aramıza katıldı. Bugün 23 kişiye ulaşan ekibi koordine ediyor.

Mühendisleri, kimyagerleri ve teknisyenleri işe almak için şirketin sermayeye ihtiyacı olduğu açıktır. CEO Hildebrand bunu iki adımda güvence altına aldı: Janna Enstahler ve Manon Littek tarafından kurulan Yeşil Nesil Fonu, Berlin VC Earlybird, Axel Springer Porsche ve Gesa Miczaika’nın Auxxo’su gibi yatırımcılar, Essen merkezli şirketin fonuna toplam yaklaşık sekiz milyon avro yatırdı. CO₂ elektrikli süpürgeler . Ayrıca, başvurulan finansmandan üç milyon avro daha var.

Kurucular aynı zamanda bu parayı test tesislerinin ön finansmanını sağlamak ve kendi atölyelerini kurmak için de kullanıyorlar. Uzun vadede Hildebrand, DAC sistemlerini risk sermayesi yerine doğrudan müşteriler aracılığıyla finanse etmek istiyor.

Start-up kendi birasını filtrelenmiş CO₂ ile üretiyor


Önümüzdeki birkaç ay içinde Greenlyte Carbon Technologies, süreçlerini daha da sağlam hale getirmeye ve daha fazla enerji verimliliği elde etmeye odaklanacak. CEO Hildebrand şunları söylüyor: “Süreç, piste uyarlanması gereken bir Formula 1 aracına benzetilebilir. Bizim için de durum aynı: Sistemimizi farklı çevre koşullarına uyarlamak zorundayız.” Şu anda sıcaklık değişiklikleri CO₂’nin ne kadar hızlı emilip tuza bağlanabileceğini hâlâ etkiliyor.

Ancak iyileştirilmesi gereken sadece teknoloji değil. Şirket, filtrelenen CO₂’nin nasıl filtrelendiğini görmek için bir dizi test yapmak istiyor.endüstride kullanılabilir. Essen’deki Stauder bira fabrikasıyla start-up, 2024’ün başında kendi bira markasını piyasaya sürmeyi planlıyor. Pilsner şişelenirken karbondioksite ihtiyaç duyulur ve şişedeki gaz reaksiyona girerek karbonik asit oluşturur.

Başka bir projede Greenlyte, petrolden değil sentetik malzemelerden yapılmış plastikten sırt çantaları yapıyor. Bir depolama şirketi ayrıca Greenlyte Carbon’un zemine ne kadar iyi bastırılabileceğini de test etmelidir. Hildebrand, “Bu projeleri daha çok fark edilecek pazarlama örnekleri olarak görüyoruz” diyor.

Hızlı sonuç alma konusunda baskı olsa da Hildbrand, şirketinin doğrudan hava yakalama pazarında büyük olmak için iyi fırsatlara sahip olduğuna inanıyor. Bunu yapmak için risk almaya hazırdır. CEO, “Fakat birkaç şirket galip gelecek” diyor. “Bu, kazananın her şeyi aldığı bir pazar değil.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Bu metin “Gründerszene” dergisi ile yapılan işbirliğinden gelmektedir. Bağlantılara tıklayın, Haberler’den çıkın ve gruenderszene.de adresindeki makalelere ulaşın.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.