Emlak: Bunlar 3D yazıcıyla ev inşa etmenin avantajları

Tavşan_Tutkusu

New member
3 boyutlu baskı inşaat sektörüne de girdi. İlk konut binaları artık yazıcıdan taşındı. Hangi durumlarda teknolojinin konut sıkıntısını hafifletebilecek özel bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.


Evleri taş taş mı inşa ediyorsunuz? Mutlaka değil. Örneğin, bunları geniş formatlı bir 3D yazıcıdan betonla da yazdırabilirsiniz. İnşaat sektörüne üç boyutlu baskı geldi.

Şu ana kadar çoğunlukla bireysel pilot projeler şeklinde. Ancak sürecin potansiyelinin ne olabileceğini açıkça ortaya koyuyorlar.


“Teknoloji henüz emekleme aşamasında. Ama elimizde yedi fersahlık botlarımız var” diyor Alexander Hoffmann. Mense-Korte planlama ofisinin mimarı ve ortak sahibi, Beckum, Kuzey Ren-Vestfalya'da 3D yazıcıyla ilk konut binasının gerçekleştirilmesinde önemli rol oynadı.


2021 yazında tamamlandı. Beton gri küp içerisinde zemin ve üst katlara 160 metrekarelik yaşam alanı yayılıyor.


Duvarların yuvarlatılmış köşeleri ve ince çizgili yapısı dikkat çekicidir: 3D baskı evlerinde, bir püskürtme ucu genellikle beton ve çeşitli katkı maddelerinden oluşan yapı malzemesini santimetrelik ince katmanlar halinde uygular. Sanki bir pastacı krema dolu sıkma torbasıyla pastayı süslüyormuş gibi.


Yazıcı kafası, binanın dış boyutlarını tanımlayan bir iskele olan kafes yapısında asılı kalır ve dijital inşaat planını otomatik olarak tarar. Hoffmann, bunun klasik bina inşaatına göre çok daha fazla tasarım fırsatı yarattığını söylüyor: “Duvarın düz ya da kavisli olması yazıcı için önemli değil. Bu, geleneksel inşaatlarda inanılmaz derecede pahalı olurdu.”


Ve bu çok daha uzun sürecektir: Yazdırma, standart inşaat yöntemlerine göre daha az zaman alır. Beckum'daki şirketteki saf baskı süresi yaklaşık 100 saatti.

Evin iç işleri de dahil olmak üzere tamamen bitirilmesi sekiz ay sürdü. Bir yıl boyunca ilgilenen herkese açıktı ve şu anda ikamet ediliyor.

3D baskı evinin ekolojik ayak izi


Mimar Hoffmann, inşaat sırasında zamandan tasarruf etmenin yanı sıra başka avantajlar da görüyor: Daha az malzeme gerekiyor çünkü “sadece gerçekten ihtiyaç duyulan şey basılıyor.” Ve şantiyede daha az personele ihtiyaç duyulur. Yazdırma sürecini dizüstü bilgisayardan izleyen iki ila üç kişi yeterliydi.

Ancak Sebastian Heine, yazıcıyla inşa etmenin yakın gelecekte klasik inşaat tekniklerinin yerini almayacağını söylüyor. İnşaat mühendisi Weimar Bauhaus Üniversitesi'nde robot destekli 3 boyutlu beton baskıyı araştırıyor.

Heine, eksik yaşam alanına birkaç gün içinde bir yazıcı eklemenin henüz işe yaramadığını söylüyor. Çünkü teknik altyapıya, işi yapan kişilere ve inşaat malzemelerine yönelik talepler yüksek.


Heine, önümüzdeki yıllarda burada, özellikle malzemenin ekolojik ayak izini iyileştirme yolları konusunda çok sayıda geliştirme çalışması yapılmasını bekliyor: çimento üretimi hala çok enerji yoğun ve yüksek CO₂ emisyonları içeriyor. 3D baskıya yönelik beton, genellikle yüksek çimento içeriği nedeniyle özellikle sürdürülebilir değildir.

Heine, metreküp başına 500 ila 600 kilogramlık basınç kütlesinin başlangıçta çok yüksek olan çimento içeriğinin halihazırda yarıya indirildiğini ve dolayısıyla geleneksel beton yapıdaki olağan miktara indirildiğini söylüyor. Alçı veya ahşap beton gibi alternatif malzemeler üzerinde de araştırmalar yürütülmektedir.


Üreticiler de geri dönüşüm seçeneklerinin iyi olduğunu vaat ediyor: Malzeme yeni evler veya yol inşaatlarında yeniden kullanılabilir.

3D baskı kullanarak bireysel bileşenlerin üretimi


Heine şu anda teknolojinin potansiyelini öncelikle bireysel bileşenlerin üretiminde görüyor. Tavan açıklıklarının, şaftların veya kavisli elemanların şantiyede zahmetli bir şekilde kalıba dökülmesi gerekmiyor, ancak bir 3D yazıcı kullanılarak önceden üretilebilir.

Yazıcıdan komple evler – bunlar başlangıçta yeni teknolojinin pratikte test edildiği pilot projelerdir. Ulm yakınlarındaki Weißenhorn'da bir apartman binası inşa edildi ve Avrupa'nın bugüne kadarki en büyük matbaası, veri merkezi olarak hizmet veren Heidelberg'de bulunuyor.


Alman Mimarlar Birliği ise değerlendirmesinde oldukça temkinli: “İnşaat geçişi ve şehirlerdeki gergin konut piyasası durumunun iyileşmesi çeşitli paralel yaklaşımlar gerektirdiğinden, beton ve benzeri süreçlerle 3 boyutlu baskı inşaatını ilgiyle izliyoruz” diyorlar. oradan.

Ancak Beckum'un mimarı Alexander Hoffmann, konut sıkıntısının yeni teknolojinin yardımıyla hafifletilebileceğine inanıyor: “Sadece birkaç yıl içinde, yazıcıdan inşa etmek geleneksel bina inşaatından daha ucuz olacak. Sadece başlamanız gerekiyor.


dpa/jk