Google: Bu atılımla Bitcoin'in gizemini çözmeye biraz daha yaklaşıyoruz

Tavşan_Tutkusu

New member
Google, yeni çipi “Willow” ile yeni olanaklar yaratıyor. Şirket şu anda 30 yıllık bir sorunu rakiplerinden katlanarak daha hızlı çözüyor. Gelişme büyük bir heyecan uyandırıyor. Bitcoin sahipleri için hala önemli olabilir.

Hata düzeltme şu ana kadar kuantum bilgisayarların Aşil topuğu olmuştur. Normal bilgisayarlar, transistörlerinde her zaman bilgi parçalarını tam olarak tek bir durumda saklar: sıfır veya bir. Öte yandan yeni kuantum çipleri, aynı anda birden fazla durumda olabilen kübitleri (süperpozisyon) kullanıyor. Bu, birden fazla veriyi paralel olarak işlemelerine olanak tanır; katlanarak artan performansla birlikte, daha fazla kübit kullanılabilir hale gelir. Şu ana kadarki sorun, kübitlerin en küçük dış etkilere tepki verebilmesi ve bu nedenle yanlış okunabilmesidir. Bir çip ne kadar çok kübite sahipse hata yapma olasılığı da o kadar artıyor.

Ağ şirketi Google artık teknolojide bir atılım gerçekleştirdi. CEO Sundar Pichai, X aracılığıyla Google'ın yeni kuantum çipi “Willow”un önceki kuantum çiplerinin hata sorununu öncekilerden katlanarak daha iyi çözebileceğini duyurdu. Teknolojide bir “atılım” var. Çip “bu alanda 30 yıllık bir sorunu çözüyor”.

Pichai, ilk testlerde Willow'un, önde gelen bir süper bilgisayarın 10 üzeri 25 yıl (on katrilyon yıl) – evrenin var olduğundan daha uzun bir süre – alacak standart bir hesaplamayı 5 dakikadan kısa bir sürede çözdüğünü sürdürdü.

Şu ana kadar kuantum çiplere yönelik programların uygun yedeklilik ile yazılmasıyla hatalar düzeltildi. Ancak bu, çipleri yavaşlatır ve daha büyük çiplerde hata oranı o kadar yüksek olur ki, sonuçlar kullanılamaz hale gelir. Google'ın araştırmacıları artık çip düzeyinde hata düzeltmeyi – yani uyarlanmış program kodunun desteği olmadan – çiplerin daha karmaşık hesaplamalar için kullanılabileceği ölçüde geliştirmeyi başardılar.

Araştırmacılar yakın zamanda “Nature” dergisindeki bir makalede bunun nasıl çalıştığını açıkladılar. Birkaç fiziksel kübitin tek bir mantıksal kübitte birleştirilmesiyle hata oranı azaltılabilir.

Google araştırmacıları, yeni hata bastırma yöntemleriyle çiplerin önemli ölçüde daha uzun hesaplamalar gerçekleştirebildiğini ve şu anda yalnızca saatte bir kez meydana gelen “nadir ilişkili hatalar” nedeniyle yavaşladığını yazıyor. Sonuç olarak, “Sonuçlarımız, ölçeklendirildiğinde hataya dayanıklı büyük kuantum algoritmalarının operasyonel gereksinimlerini karşılayabilecek cihaz performansını sunuyor” diye tamamladılar.

İlaç geliştirme ve füzyon enerjisi için inovasyon

Bu, Willow çipinin, kitlesel kullanıma uygun türünün ilk örneği olabileceği anlamına geliyor. Pichai, “Willow'u, ilaç geliştirme, füzyon enerjisi, pil tasarımı ve daha fazlası gibi alanlarda pratik uygulamalara sahip kullanışlı bir kuantum bilgisayar oluşturma yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Duyuruya verilen tepkiler hemen ardından geldi: Teknoloji milyarderi Elon Musk, Google gönderisine “Vay canına” yorumunu yaptı, bunun üzerine Pichai göz kırparak uzayda bir kuantum bilgisayarı önerdi.

Diğer araştırmacılar bu buluşu kuantum hesaplamanın “Moore Yasası”na doğru atılan ilk adım olarak yorumladılar. Moore Yasası, geleneksel çiplerdeki transistör sayısının yaklaşık her iki yılda bir ikiye katlandığını belirtir. Bu, gelecekte kuantum çipleri için de geçerli olabilir.

Kripto sahnesinde heyecan

Google'ın duyurusu, özellikle kripto para birimi sahnesinde heyecan yarattı; çünkü Bitcoin gibi dijital para birimleri, geleneksel bilgisayarlara sahip hiç kimsenin ilgili paylaşılan blok zincirinin şifrelemesini kısa bir süre içinde kıramayacağı gerçeğine dayanıyor.

Bununla birlikte, bunu yapabilen bir kuantum çip ortaya çıkarsa, saldırganlar bunu sahte işlemler yapmak veya madencilik sürecinin matematik problemlerini çok daha hızlı çözmek için kullanabilir ve bu da madencilik ağının ele geçirilmesine yol açabilir.

Bitcoin'ler bu nedenle değersiz olacaktır. Ancak Google'ın çipleri Bitcoin'i tehlikeye atmaktan hâlâ uzak. Kripto uzmanı Kevin Rose, X aracılığıyla şunları söyledi: “Tahminler, Bitcoin şifrelemesinden ödün verilmesinin, şifrenin 24 saat içinde çözülmesi için yaklaşık 13 milyon kübite sahip bir kuantum bilgisayar gerektireceğini gösteriyor.”

“Buna karşılık, Google'ın Willow çipi önemli bir ilerleme olsa da yalnızca 105 kübit içeriyor. Hala gidecek çok yolumuz var.” Ancak en azından teoride, Google'ın atılımı sayesinde Bitcoin şifre çözme çok daha yaklaşıyor.

Şu ana kadar konu yatırımcıları pek endişelendirmiş gibi görünmüyor: Bitcoin fiyatı yüksek bir seviyede sabit kaldı ve Google'daki gönderiden sonra yalnızca yüzde yarım kadar hafif bir düşüş yaşadı.

Google'ın kuantum başarısı, yüksek performanslı çip dünya pazarı lideri Nvidia'ya orta vadede daha fazla satış getirebilir. Aralık ayının başında Nvidia, Amazon'un bulut yan kuruluşu AWS ile kuantum hesaplama alanında yeni bir işbirliği yaptığını duyurdu. Nvidia, AWS bulutu aracılığıyla GPU çiplerini temel alan kuantum bilgisayarlar için bir simülasyon platformu pazarlamak istiyor.

Cuda-Q platformu, kuantum bilgisayarlar için geliştirilen program kodunun geleneksel Nvidia çipleri üzerinde test edilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor. GPU çipleri bu görevi geleneksel çiplerden önemli ölçüde daha hızlı tamamlamalıdır.

Gerçek kuantum çipleri nadir kaldığı sürece, araştırmacılar ve geliştiriciler en azından yaklaşan kuantum devrimine Cuda-Q simülasyonunu kullanarak hazırlanabilirler.

Benedict Fuest bir iş muhabiridir yenilik, Ağ dünyası Ve BT.