iPhone 16 testte: Yeni cihaz buna değer mi? Alıcıların uzlaşma sağlaması gerekiyor

Tavşan_Tutkusu

New member
Avrupa'daki yeni iPhone 16 kullanıcıları hâlâ yapay zeka işlevlerinden mahrum kalıyor. Hala küçük değişiklikler var, özellikle yeni kamera düğmesi pratik gerektiriyor. WELT testi, alıcıların ne gibi tavizler vermesi gerektiğini ve bir satın alma işleminden gerçekten kimin yararlanacağını gösterir.


Tabii siz de işinizi kolaylaştırıp Apple'ın artık iPhone 16 modellerini süsleyen yeni kamera butonunu gülümsetebilirsiniz. Böyle bir düğme, yeni nesli geçen yılın cihazlarından ayıran her şey arasında mı? Nokia'nın bundan 19 yıl önce N90 katlanır cep telefonuna böyle bir düğme yerleştirdiğini de söyleyebiliriz.

Veya Android akıllı telefonların bir düğmeye çift tıklayarak kamerayı açması. Ancak bunların hiçbiri Apple için adil olmayacak. Ya da en azından tamamen adil değil. Çünkü yapılan test Apple'ın butonunun sadece bir buton olmadığını gösteriyor.


Dışarıdan bakıldığında, yeni iPhone 16 Pro'yu kamera düğmesi dışında önceki modelden pek ayırt etmek mümkün değil. Ancak bu yalnızca çok yakından bakmadığınız takdirde geçerlidir. Ekranlar aslında biraz daha büyüdü. Daha küçük olan iPhone 16 Pro artık 6,1 inç yerine 6,3 inç (16 santimetre) ekrana sahip. Hatta iPhone 16 Pro Max'in boyutu 6,7 inçten 6,9 inçe çıktı ve bu da onu şimdiye kadar bir iPhone'da bulunan en büyük ekran haline getirdi.


Ama bu gerçekten büyük bir sıçrama değil. Her iki modeli de yan yana koymazsanız günlük hayatta farkı pek fark etmezsiniz. Gerçekte, cihazların kendisi neredeyse hiç büyümedi, ancak ekran kenarları biraz daha daraldı.


Apple'ın iPhone 16 Pro'da kameraya ağırlık vermesi kötü bir karar değil. Birçok kullanıcı için yeni bir akıllı telefon alırken ana kriter budur. Apple, rakipsiz olmasa da uzun süredir kameralarıyla üreticilerin üst liginde oynuyor.


Pro modellerinde hala üç kamera lensi bulunuyor. Ultra geniş açılı kameranın çözünürlüğü dört katına çıkarak 48 megapiksele çıktı ve Apple artık ana kamerayı Fusion kamera olarak adlandırıyor. Bu tür terimlerin kullanıcıya pek faydası yoktur. Test, kameralarla sürekli olarak çok iyi sonuçlar verdi. Ancak geçen yılın modeliyle karşılaştırıldığında, küçük farklılıkları fark etmek için çok yakınlaştırmanız gerekiyordu.

Sinemadaki gibi ağır çekim çekimler


Video kaydederken daha büyük bir sıçrama fark edilebilir. iPhone'lar ilk kez artık aşırı yavaş çekimleri tam 4K çözünürlükte kaydedebiliyor. Yeni A18 Pro çipiyle birlikte iPhone artık saniyede 120 görüntü yakalayabiliyor ve daha sonra oynatıldığında filmdeki aksiyonu beş kata kadar yavaşlatabiliyor. Bu, filmlerden aşina olduğunuz etkileyici efektleri mümkün kılar.

Yeni kamera düğmesi kullanıcıların kamera ayarlarını seçmesini kolaylaştırıyor. Ancak düğmeden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız önce bununla başa çıkmalısınız. Çünkü hem basınç hem de dokunma sensörü içeriyor. Düğmeye bir kez basıldığında kamera başlatılır. Tekrar basıldığında fotoğraf çekilir. Ancak hafifçe basarsanız ek kontrollere erişebilirsiniz. Örneğin, parmağınızı düğme üzerinde hareket ettirerek değiştirilebilen yakınlaştırma.


Hafifçe iki kez basıldığında pozlama, alan derinliği ve yakınlaştırma dahil olmak üzere kamera ayarları seçimi açılır. Gerçek kameralardan aşina olduğumuz başka bir işlev bu yılın sonuna doğru eklenecek. Odak ve pozlama, görüntü bölümü değişse bile kamera düğmesine hafifçe basılarak belirlenebilir.

Bunların hiçbiri açıklayıcı değildir ancak biraz pratik yaptıktan sonra öğrenirsiniz. Apple'ın yeni kamera kontrolü, bazı manuel işleri geri getiriyor ve bu da kullanıcıları sadece fotoğraf çekmekten ziyade daha bilinçli ve yaratıcı fotoğraf çekmeye teşvik edebiliyor.

Testte, ödün vermeden olmasa da düğmenin başarılı olduğunu gördük. Bir yandan kullanıcıların düğmeye çok kuvvetli basmamak için kendilerini zorlamaları gerekiyor. Çünkü iPhone basıldığı anda hareket ediyor. Bu, fotoğrafı kolayca bulanıklaştırabilir.

Öte yandan, kamera düğmesinin konumu bir uzlaşmadır. Fotoğrafları veya filmleri yatay olarak çekerseniz, ekranı çalıştırırken işaret parmağınızın ekranın bir kısmını kaplamaması için ekranın daha sağa doğru olmasını istersiniz. Ancak iPhone'u dik tutarsanız, başparmağınızla daha kolay ulaşabilmek için daha ortada olmasını tercih edersiniz.


Film kalitesindeki gelişmeler yıllardır geride kalıyor. Akıllı telefonlar uzun zamandır çok profesyonel video kayıtları yapabiliyor olsa da ses en iyi ihtimalle vasat. Apple şimdi dört yerleşik kayıt mikrofonuyla birlikte ses karışımıyla bunu geliştirmeye çalışıyor.

Bu aynı zamanda en iyi ayarları bulmak için biraz pratik yapmayı gerektirir. Ancak bunu yalnızca film çekildikten sonra kurgu sırasında yapıyorsunuz, bu yüzden denemekten zarar gelmez. Burada arka plan gürültüsü ortadan kaldırılabiliyor, konuşan insanlar izole edilebiliyor veya ekranda yeniden düzenlenebiliyor.

Yapay zeka işlevleri için AB ile anlaşma yapılması gerekiyor


Ses, sinemadan bildiğiniz bir tür surround ses olan uzamsal ses ile kaydedilir. Test ilginç gelişmeler ortaya çıkardı, ancak sonuçlar farklıydı. Kayıt sırasında ses kaynaklarının birbirinden ne kadar uzakta olduğu ve ne kadar yüksek olduğu da burada rol oynuyor. Harici mikrofonlarla çekim yapmak neredeyse her zaman daha iyi bir çözümdür.

Ne yazık ki, üreticinin Apple Intelligence olarak adlandırdığı Apple'ın AI işlevlerini test edemedik. Yazılı metni düzeltip farklı stillerde yeniden ifade edebilmeli, e-postaları özetlemeli, görseller oluşturup düzenleyebilmeli, ChatGPT'yi entegre edebilmeli ve Siri'yi çok daha akıllı hale getirebilmelisiniz.


Apple, yeni A18 Pro çipini tam da bunu yapacak şekilde tasarladı. Ancak şu ana kadar Apple, bu işlevlerin bu ülkede mümkün olduğu biçim konusunda Avrupa Komisyonu ile anlaşamadı. Almanya'ya hangi fonksiyonların ne zaman geleceğini Apple, WELT'in defalarca sorması üzerine istemedi veya söyleyemedi.

Çözüm: Almanya'daki kullanıcılar başlangıçta Apple'ın büyük bir heyecanla sunulan yapay zeka işlevlerinden yararlanamıyor. Gelecek yıla kadar iPhone 17 ile Almanya'ya gelmemeleri oldukça muhtemel.

Yani bugün bir iPhone 16 Pro almayı düşünüyorsanız yeni kamera fonksiyonları ve yeni bir tuşla yetinmeniz gerekecek. Gerçekten iPhone 15 Pro'dan geçiş yapmaya değmez. Daha eski bir modeliniz varsa, daha fazla gelişme fark edeceksiniz. Özellikle pil ömrü de biraz uzatıldığı için.


Ancak Pro olmayan modeller iPhone 16 ve iPhone 16 Plus daha büyük bir adım atıyor ve ilk kez kamera düğmesinin yanı sıra yalnızca kullanıcılar için ayrılmış olan geleneksel sessize alma düğmesi yerine işlem düğmesini de alıyorlar. Geçen seneki profesyonel modeller.

Ses kaydını başlatma, büyüteç ve el feneri dahil olmak üzere farklı işlevler atanabilir. Ayrıca kameraların yeni düzeni sayesinde Pro olmayan modeller ilk kez Apple'ın Vision Pro gözlükleriyle 3 boyutlu ekran olarak izlenebilecek uzamsal videolar kaydedebiliyor.

Çip konusunda iPhone 16 bir nesil atlayıp A18'e ulaşırken, iPhone 15 A16 ile yetinmek zorunda kaldı. Bu da iPhone 16'yı Pro modeline tehlikeli derecede yaklaştırıyor. Ancak yine de büyük bir fark var: Ne yazık ki Apple ekranı saniyede 60 kare yenileme hızıyla bırakırken, bu fiyat aralığındaki cihazlar için endüstri standardı 120 kare.


Bu oran ne kadar yüksek olursa ekranda o kadar yumuşak hareketler görüntülenir ve bu özellikle web siteleri arasında gezinirken fark edilir. iPhone 16 949 Euro'dan, daha büyük iPhone 16 Plus ise 1099 Euro'dan başlıyor. Küçük iPhone 16 Pro 1199 Euro'dan, iPhone 16 Pro Max ise 1449 Euro'dan başlıyor.

Thomas Heuzeroth Berlin'de işletme editörüdür. O rapor ediyor Tüketici- ve teknoloji konuları, Tüketici elektroniği Ve telekomünikasyon.