Kariyer: Tehlikeli iş ilanları – sahte iş teklifleri nasıl anlaşılır?

Tavşan_Tutkusu

New member
Tanınmış bir şirketten cazip bir iş teklifi mi? Sahte iş ilanları, kariyer portallarında ve mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla giderek daha fazla yayılıyor. İlk bakışta dolandırıcılıkların bu şekilde fark edilmesi genellikle mümkün değildir. Mağdurlar için maliyetli sonuçlar doğurabilir.


“Merhaba! Ben Sophie ve bir işe alım ajansında çalışıyorum. Yarı zamanlı uzaktan çalışma arkadaşları arıyoruz. Size daha fazla bilgi verebilir miyim?” Hiç buna benzer bir mesaj aldınız mı? İlk başta merak edebilirsiniz.

Çekici görünen iş tekliflerinin düzenli olarak dolaşıma girmesi yalnızca mesajlaşma hizmetleri aracılığıyla olmuyor. Ayrıca, iş portallarında ve iş borsalarında, en iyi maaş ve iyi koşulları sunan çok sayıda çevrimiçi iş ilanı bulunmaktadır. Ne yazık ki bunlar dolandırıcıdır.


Bunu yapmak için suçlular sıklıkla ünlü şirketlerin veya personel danışmanlık şirketlerinin adlarını bile kötüye kullanıyor. Bu iş dolandırıcılığı (Almanca'da “dolandırıcılık” anlamına gelir), iş arayanlar tarafından her zaman hemen fark edilmez. Dolandırıcıların hileleri nasıl çalışır ve kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?


Temelde kimlik hırsızlığıyla ilgili. Düsseldorf'taki Eyalet Kriminal Polis Ofisi (LKA) Kuzey Ren-Vestfalya'dan Hans-Jürgen Hülsbeck, “Suçlular esasen kişisel veriler istiyor ve böylece kurbanlarının pahasına para kazanıyorlar” diyor. Suçlular kurbanlarının fotoğraflarını, isimlerini, adreslerini, doğum tarihlerini ve hesap numaralarını istiyor.


Dolandırıcılar, tanınmış bir şirketin sözde iş ilanını internete yerleştirir ve diğer şeylerin yanı sıra şirketin logosunu da taklit eder. İlgilenen taraflar bu reklama çevrimiçi olarak yanıt verir ve genellikle kısa bir süre sonra olumlu geri bildirim alırlar.


İddia edilen işveren artık başvuru sahiplerinden kimlik kartlarının ön ve arka yüzünü ve bir selfieyi elektronik olarak göndermelerini talep ediyor. NRW tüketici danışma merkezinden Carolin Semmler, “Bu genellikle WhatsApp aracılığıyla yapılıyor; işe alımların tamamen alışılmadık olduğu gerekçesi ile” diyor. Hülsbeck'e göre suçlular, çevrimiçi satış platformlarında kendilerini meşrulaştırmak için tek başına kimlik kopyalarını kullanabilir ve buradan kendileri için alışveriş yapabilirler, ancak bu, masrafları kurbanlarına ait olacaktır.

Suçlular tarafından hesap açılması


Bir başka dolandırıcılık da, sözde yeni işverenin, başvuru sahiplerinden videolu kimlik doğrulama adı verilen bir süreç kullanarak kimliklerini doğrulamalarını istemesidir. Bunu yapmak için ortak bir bankada hesap açmaları gerekir. Semmler, “Suçlular, hesabın tek amacının başvuru sahibinin kendisini meşrulaştırması olduğunu garanti ediyor” diyor.

Görünüşe göre hesap daha sonra tekrar silinecek. Ama bu olmuyor. Banka, faillerin daha önce vermiş olduğu sahte iletişim bilgilerini kullanarak bir hesap açıyor.

Bu, suçluların hesabı hiçbir engelle karşılaşmadan kendi amaçları için kullanabileceği anlamına gelir. Etkilenenler genellikle dolandırıcılığı daha sonra öğrenirler. Hülsbeck, “Hesabı nasıl kullandığınıza bağlı olarak çok büyük tazminat talepleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz” diyor.


Hülsbeck, “Kural olarak, konu geleneksel eğitim meslekleri alanındaki faaliyetlerle ilgili değil” diyor. Ona göre, reklamlardaki suçlular genellikle örneğin doğum izninden sonra veya uzun bir hastalıktan sonra çalışma hayatına yeniden başlamak isteyen kişileri hedef alıyor.

Çoğu zaman sözde iş ilanları sözde kazançlı ek gelirle ilgilidir. Avrupa Tüketici Merkezi (EVZ) internet sitesinde şöyle bir örnek veriyor: İşle ilgilenen kişilerin çeşitli bankalarda kendi adlarına hesap açmaları ve bunları para almak ve aktarmak için kullanmaları gerekiyor.

Bu işin karmaşık olmaması, esnek olması, çalışma saatlerinden ve konumundan bağımsız ve çok kazançlı olması gerekir. Bu tür para transferleri kara para aklamaya hizmet ediyor; hatta katılan herkes suç işliyor.

İş arayanlar ne zaman şüphelenmeli?


Semmler, “Başvuru sahiplerinin hızlı bir şekilde olumlu geri bildirim alması ve iş sözleşmesi gönderilmeden önce kimliklerini doğrulamalarının istenmesi, iş dolandırıcılığının bir uyarı işareti olabilir” diyor. İşe girebilmek için bankada görüntülü kimlik tespiti yaptırmak zorunda kalan herkesin de şüphelenmesi gerekiyor. Aynı durum, size çok fazla çalışma gerektirmeyen ve aynı zamanda çok para kazandıran bir iş teklif edildiğinde de geçerlidir.

Hülsbeck iş ilanlarında işverene yakından bakmanızı tavsiye ediyor. Şirketin web sitesi var mı? Bir damga var mı ve orada sorumlu kişi olarak kim belirtiliyor? Verilen adres mevcut mu?

Hülsbeck, “Ayrıca, ilanda listelenen şirketin mevcut olup olmadığını çevrimiçi olarak ticaret sicilinden de kontrol edebilirsiniz” diyor. Bu, örneğin ticaret sicili web sitesinde mümkündür.

Sahte bir iş ilanını tespit etmenin önemli bir adımı da şu şekilde olmalıdır: Başvuru sahipleri, iş başvurusunun gerçekten mevcut olduğundan emin olmak için her zaman şirketin web sitesini kontrol etmelidir. Orada ilan edilen ilgili bir iş yoksa, şüpheniz varsa ilgili tarafların bizzat takip etmesi gerekir.

Dolandırıcılık girişiminden sonra nasıl tepki verilir?


Dolandırıcılık kurbanı olduğundan şüphelenen herkes yerel polis karakoluna başvurmalıdır. Bazı durumlarda mağdurlar federal eyaletlerinin çevrimiçi gözlemcisine de şikayette bulunabilirler.

Kimlik tespit işlemi sonrasında kendi hesabında usulsüzlük tespit eden kişilerin de derhal bankayla irtibata geçerek yeni açılan hesabı bloke ettirmeleri gerekmektedir. Carolin Semmler ayrıca vakanın derhal polise bildirilmesini tavsiye ediyor.


Prensip olarak dolandırıcılık mağdurları yerel tüketici danışma merkezlerine de başvurabilir ve bireysel danışmanlık alabilirler. EVZ ayrıca bir dolandırıcılık girişiminden sonra aşağıdaki adımların atılmasını tavsiye eder:

– İletişimi kesin.

– Kullanıcıyı ilgili platformda rapor edin.

– Kanıtları kaydedin: ekran görüntüleri alın, sohbetteki konuşmaları dışa aktarın, e-postaları kaydedin.

– Kendi bilgisayarında veya akıllı telefonunda kötü amaçlı bir programın olabileceğinden korkan herkes, antivirüs programını kontrol etmelidir.

– Cihazda kötü amaçlı yazılım olmadığından emin değil misiniz? Bu durumda cihazda şifre girmemeli ve internet bankacılığınızı kullanmamalısınız.


dpa/jk