Tutum Ne Demek 7. Sınıf ?

Gokhan

New member
Tutum Ne Demek? 7. Sınıf Düzeyinde Bilimsel Bir Yolculuk

Arkadaşlar, bugün sizlerle “tutum” kavramını konuşmak istiyorum. 7. sınıf seviyesinde müfredata giren bu kavram aslında sandığımızdan çok daha geniş bir anlam taşıyor. Bir ders kitabında karşımıza çıkınca basit bir tanım gibi görünebilir ama işin içine bilimsel araştırmalar ve psikolojik analizler girdiğinde bambaşka bir dünyaya açılıyor. Ben de bu merakı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizce “tutum” sadece bir davranış mıdır, yoksa davranışın arkasındaki görünmez güç mü?

Tutumun Bilimsel Tanımı

Bilimsel açıdan tutum, bireyin bir kişiye, olaya, nesneye veya duruma karşı geliştirdiği, duygu, düşünce ve davranış eğilimlerinin bütünü olarak tanımlanır. Sosyal psikoloji alanında yapılan araştırmalar, tutumların üç temel bileşenden oluştuğunu gösteriyor:

1. **Bilişsel (düşünsel) boyut:** Kişinin bir şey hakkındaki inançları ve bilgisi.

2. **Duygusal boyut:** Kişinin o şeye karşı hissettikleri.

3. **Davranışsal boyut:** Kişinin bu bilgi ve duygular doğrultusunda sergilediği davranışlar.

Örneğin bir öğrenci “fen dersini seviyorum” dediğinde, bu onun fen bilgisiyle ilgili olumlu bir tutuma sahip olduğunu gösterir. Burada bilişsel boyut “fen dersi önemli” inancı, duygusal boyut “fen dersini seviyorum” hissi, davranışsal boyut ise “fen dersine çalışmak” şeklinde ortaya çıkar.

7. Sınıf Düzeyinde Tutumun Önemi

Ortaokul yılları, öğrencilerin sadece akademik değil, sosyal ve duygusal gelişim açısından da kritik bir dönemidir. Araştırmalar gösteriyor ki 11–13 yaş arası, çocukların kimlik gelişiminde önemli bir dönemeçtir. Bu dönemde oluşan tutumlar, ilerideki meslek seçimlerinden arkadaş ilişkilerine kadar geniş bir alanı etkiler.

Örneğin matematiğe karşı olumlu bir tutum geliştiren bir öğrenci, sadece derste başarılı olmakla kalmaz; ileride mühendislik ya da ekonomi gibi alanlara yönelme ihtimali de artar. Aynı şekilde sosyal konulara duyarlı bir tutum geliştiren öğrenciler, ileride topluma fayda sağlayan roller üstlenebilirler.

Erkeklerin Analitik, Kadınların Sosyal Bakışı

Burada cinsiyet perspektifini de tartışmak ilginç olabilir. Erkek öğrenciler genelde tutumu daha analitik ve veri odaklı yorumlama eğilimindedir. Örneğin, “ders çalışmak faydalıdır çünkü sınavdan yüksek not getirir” diyerek tutumu somut sonuçlarla ilişkilendirirler.

Kadın öğrenciler ise tutumun sosyal etkilerine daha çok odaklanır. “Ders çalışmak önemlidir çünkü ailemi mutlu eder ve öğretmenimle aramı iyi tutar” şeklinde bir yaklaşım sergileyebilirler. Yani erkekler çoğu zaman **stratejik faydaya**, kadınlar ise **insani ve ilişkisel sonuçlara** vurgu yapar.

Elbette bu ayrım keskin değildir ama araştırmalar, toplumsal rollerin ve eğitim sisteminin çocukların tutumlarını şekillendirmede etkili olduğunu gösteriyor. Sizce bu farklılıklar doğuştan mı geliyor, yoksa toplumun beklentileri mi bu ayrışmayı yaratıyor?

Tutumlar Nasıl Kazanılır?

Tutum, doğuştan gelen bir şey değildir; aile, okul, arkadaş çevresi ve medya gibi etkenlerle öğrenilir. Çocuğun ailesinin kitap okuma alışkanlığı varsa, çocuk da kitaba karşı olumlu bir tutum geliştirir. Aynı şekilde, öğretmenin derse yaklaşımı öğrencinin tutumunu doğrudan etkiler.

Bilimsel çalışmalar, özellikle 7. sınıfta rol model etkisinin çok güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Öğretmenin konuya yaklaşımı, öğrencinin tutumunu şekillendiriyor. Bir öğretmenin heyecanla anlattığı ders, öğrencinin hafızasında kalıcı ve olumlu bir iz bırakıyor.

Tutum ve Gelecek

Tutumların en çarpıcı yanı, gelecekteki tercihleri ve başarıyı doğrudan etkilemesi. Mesela, çevreye duyarlı bir tutum geliştiren bir öğrenci, ileride çevre mühendisliği veya aktivizm alanına yönelme ihtimaline sahip oluyor.

Psikologların “tutum-davranış ilişkisi” adını verdiği bir teori var. Bu teoriye göre, insanların tutumları ne kadar güçlü ve bilinçli ise, davranışlarına o kadar çok yansıyor. Yani bir öğrenci gerçekten fen bilimlerine ilgi duyuyorsa, bu ilgi sadece sınav başarısıyla sınırlı kalmıyor; hayatını şekillendiren bir güç haline geliyor.

Tutumların Değişebilirliği

İlginç olan şu ki tutumlar kalıcı gibi görünse de zamanla değişebilir. Örneğin çocukken “müzik sıkıcı” diyen biri, iyi bir müzik öğretmeniyle tanıştıktan sonra tamamen farklı bir bakış açısı kazanabilir. Bu değişim süreci, sosyal psikolojide “tutum değişimi” olarak tanımlanır.

Burada erkekler genellikle “kanıta dayalı ikna” yöntemleriyle tutum değiştirir. Örneğin, bir deney ya da istatistik verisi onların düşüncelerini dönüştürebilir. Kadınlar ise daha çok “empati” ve “sosyal bağ” üzerinden tutum değiştirir. Arkadaşının yaşadığı bir deneyim, kadının tutumunu değiştirmede daha etkili olabilir.

Forumdaşlara Sorular

Şimdi burada sizlere soruyorum:

* Sizce 7. sınıfta oluşan tutumlar gerçekten hayat boyu kalıcı mıdır, yoksa lise ve üniversite dönemlerinde tamamen değişir mi?

* Erkeklerin daha analitik, kadınların daha sosyal tutum geliştirdiği iddiasına katılıyor musunuz? Yoksa bu sadece toplumsal bir kalıp mıdır?

* Bir öğretmenin veya ailenin tutum değiştirmedeki rolü sizce nerede başlar, nerede biter?

Tutum kavramı, basit bir ders tanımının ötesinde, bireylerin hayatına yön veren, toplumu şekillendiren büyük bir olgu. Forumda hep beraber tartışarak bu kavramın derinliklerine inmek isterim. Sizlerin görüşleri, bu teorik çerçeveyi gerçek hayat örnekleriyle tamamlayacak en değerli katkı olacak.